Back to the top

Prinsenpaar 2018

PRINS SJORS I

Proclamatie Prins Sjors I

Ik, Prins Sjors I, stammend uit een muzikaal en carnavalminnend geslacht, 38 jaar geleden het eerste kind van Jean Coppus en Leonie van Hoek, oudere broer van Rozen Mondeg Prins Jerom I, oudste broer van Lonneke en Léonieke, getrouwd met prinses Elke en trotse vader van onze prinsesjes Yfke en Fiene;

Proclameer hierbij, onder toeziend oog van het bestuur van de Peelstrekels, de leden van de Raad van Elf, Hôsbengels, PD the Next, en alle aanwezige Peelstrekels en Peelstrekelinnekes de volgende 11 geboden voor carnaval 2018:

Ten eerste, dat ik, samen met prinses Elke en prinsenkinderen Yfke en Fiene, er gruwelijk gruts op ben Prins Rob en prinses Nicole op te mogen volgen als 60e Prins der Peelstrekels.

Ten twidde: Dat voorspelt een hoop trammelant, de Hoanekieners en Hôsbengels als secondant

Ten derde: Ook al heb ik dit jaar geen trom; van de Nieuwenhof tot het Rijk der Serpentines, weet dat ik ook naar jullie kom.

Ten vierde: Carnaval vieren we samen; dus zien wij graag het wasem op de ramen.

Ten vijfde: Dat dit jaar de raad het snapt, en met mij als Prins eindelijk in de maat klapt.

Ten zesde: Veel jeugd doet ons deugd! Dus Strikkelkes; doe mee en scheuft an, samen maken we er een prachtig feest van!

Ten zevende: Voor ons vijf dagen geen ziekenhuis, mi carnaval zijn de Deurnese kroegen ons thuis.

Ten achtste: Dat alle muzikanten in bands, boerenbloaskapellen en koren, in harmonie hun melodieën laten horen.

Ten negende: Zonder blikke of bloze sluiten wij de stoet, hopend dat heel Deurne elkaar in en rond d’n optocht ontmoet.

Ten tiende: Laten we proosten, doe lekker mee – als ge da nog kènt- tot na Graaf Waldersee.

Ten elfde: dat ik dit alles zal doen onder het volgende motto:

Witte jas aan de kant, scepter ter hand, van pop, hoempapa tot klassiek, wij gaan voorop met muziek!

Even voorstellen:

Een woensdag medio mei 2017, op weg naar huis na een lange dag in het ziekenhuis. Telefoon… voorzitter van de Peelstrekels. Ik denk die moet nog wat van me zo kort na de Royal Music Night, maar nee, direct komt de vraag of ik Prins wil worden dit jaar. Kan nog net een tegenligger ontwijken en stamel dat ik dat echt even thuis moet overleggen. Rob had dan wel de boks aan als Prins, maar bij ons is dat echt Elke… En na in lachen uitgebarsten te zijn en menig keer geroepen te hebben ‘waar beginnen we toch aan?’ was het uiteindelijke antwoord ‘ja dat willen we wel!’. Wat een eer! Heel trots dus om de 60e Prins der Peelstrekels te mogen zijn. Maar mocht u nu denken ‘ja, maar ik ken heul die mens nie’…. stel ik ons graag even aan u voor.

Mijn naam is Sjors Coppus, 38 jaar geleden in het ziekenhuis van Deurne geboren als eerste kind van Jean Coppus en Leonie van Hoek. Na een hele korte periode op de Gender, waar mijn vrouw ook haar eerste pasjes gezet heeft, heb ik mijn hele jeugd doorgebracht op de Wever, onder de rook van residentie de Vierspan. Later kwamen daar Jerom, Lonneke en Léonieke bij.

Elke, 37 jaar, is de dochter van Sjaak Verhees en Hanneke van Bakel en opgegroeid in de Gender. We hebben elkaar met carnaval leren kennen, zijn op Aswoensdag in ondertrouw gegaan en inmiddels bijna 10 jaar getrouwd.

Onze kinderen Yfke en Fiene zijn 5 jaar oud, een tweeling die midden in het leven staat. Ze gaan ontzettend graag naar de Tijl Uilenspiegel school, doen hun best op zwemles en willen niets liever dan professioneel dansmarietje worden. Dat komt dus goed uit. Na het Willibrord Gymnasium heb ik 6 jaar in Maastricht gewoond en daar Geneeskunde gestudeerd, waarna ik mijn opleiding tot gynaecoloog in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum heb gevolgd. Daarnaast ben ik aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd, en heb daarvoor enkele jaren in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam aan mijn onderzoek gewerkt. Momenteel werk ik 5 jaar in het Radboudumc in Nijmegen, waar mijn aandacht ligt bij complexe kijkoperaties, onderwijs en onderzoek. Vanuit deze rol ben ik landelijk in een aantal besturen en commissies actief.

Naast al dit harde werken houd ik intens van muziek. Met de Vierspan en Den Deel in onze achtertuin en een muzikale familie om me heen, kon het niet anders dan als jong kind bij de Koninklijke Harmonie Deurne te beginnen met muziekles. Tot grote vreugde van Deurne-Centrum werd het slagwerk. Na bij van alles en nog wat muziek gemaakt te hebben ben ik sinds een paar jaar enorm gelukkig als drummer bij de band PD the Next. Daarnaast ben ik betrokken bij de programmering van de KHD, en vanuit de Oranjevereniging regel ik de artiesten, muziek en dansers voor de Royal Music Night.

Ook Elke zit niet stil, zij is werkzaam als communicatieadviseur bij het Elkerliek ziekenhuis en is de manager van huize Coppus. Daarnaast is zij actief binnen DOE! als burgercommissielid samenleving en de PR-commissie en Vriendenkring van de KHD. Ook speelt ze (trim)hockey bij MHC.

Tsja en dan die Hôsbengels. In chronologische volgorde: opa en oma van Hoek, ome Hans, achterneef Jo, broer Jerom op trompet, ons pap Erehôsbengel, ik op de trom, en neef Peter op bas en muzikaal leider. Jaar in jaar uit 5 dagen volle bak muziek maken met carnaval, sommigen vinden het kapotmakerij, maar ik krijg het kiepenvel van die boerenbloaskapel! Dju toch wa hebben we d’r veul zin in!

Alaaf!

C.S. de Peelstrekels 2018/2019